Ceneo

JEDZENIE DLA NASZYCH DZIECI


Mimo afery Gerbera i zawartego w słoiczkach MOMu wielu producentów nadal umieszcza te świństwa w produktach dla dzieci (dla dorosłych już w ogóle nie wspominając..).





Z tego i wielu innych powodów warto być czujnym i poświęcić chwilę czasu na przeczytanie etykiety.

Tylko na co zwracać uwagę? Czego unikać i jak dobrze wybrać?


PRODUKTY ŚNIADANIOWE

płatki owsiane (lub inne zbożowe) kontra płatki dla dzieci (wysokoprzetworzone, smakowe, z miodem, kakao itd)

Niestety te drugie oprócz frajdy dla dzieciaka nie dostarczają zbyt wiele wartości odżywczych.


Płatki wysokoprzetworzone:

  • wyprodukowane z drobnego grysu - bardzo szybko rozpuszczają się w żołądku
  • brak minerałów
  • błyskawicznie znikają z żołądka
  • dodatkowo serwujemy od rana dziecku: sól, tłuszcz, cukier, karmel, czekoladę, miód - ale uwaga nie naturalny tylko przemysłowy
  • na 100g płatków mogą zawierać nawet 36g cukru!


Płatki owsiane:

  • składniki mineralne, spora ilość witamin i błonnika
  • wspomagają pracę jelit
  • długo utrzymują się w żołądku

jak przekonać dziecko do mniej słodkich płatków?

przepyszna i lubiana przez dzieci jest mieszanka kilku rodzajów otrębów (np. płatki owsiane, jaglane, gryczane, amarantus) + owoce (takie jak banany, suszone daktyle, rodzynki, żurawina)

gotujemy wszystko kilka minut z mlekiem i np. łyżeczką cukru (a nie 36...) - pychota!


JOGURTY

Kupując jogurt zwróćmy uwagę co podaje producent.Nie wszystko co wygląda na jogurt (czyli mleko + bakteria) ...jest jogurtem. W sklepach mamy także desery jogurtowe oraz napoje jogurtowe. Jaka jest między nimi różnica?

"desery i napoje" zawierają więcej cukru oraz zagęstniki, konserwanty i barwniki. I żeby było mało są sterylizowane czyli pozbawione dobrych bakterii.. więc właściwości jogurtu żadne!

Niestety w tych słodszych wersjach jogurtów jest również duuużo cukru np. na jeden kubek - 5 łyżeczek :/

Jeżeli podajemy dziecku jogurty, serki itd ze względu na wapń porównajcie poniższe produkty:

wapń w jogurcie to 160 mg, cukier 1,2 łyżeczki

wapń w serku homogenizowanym 100 mg, cukier 2,6 łyżeczki

a cukier obniża odporność naszych dzieci...

WĘDLINY

Czy wędliny dla dzieci są najlepszej jakości? Nie zawsze...skład jednych z "drobiowych paróweczek dla dzieci" - MOM - mięso oddzielone mechanicznie czyli odpadki takie jak skóra, pazury i chrząstki,woda a na końcu mięso z kurcząt - czyli prawdziwe mięso (5%). Do tego bardzo dużo najzwyklejszych wypełniaczy, barwników i konserwantów.

dzieci do lat 7 nie trawią w ogóle MOM-u

o zgrozo!!

Jeżeli przeczytamy na etykiecie, że wędlina, parówka itd. zawierają tri lub polifosforany zastanówmy się dwa razy bowiem wypłukują one wapń z kości..


SŁOICZKI

Każda ich partia podlega badaniom zatem nie musimy się obawiać. Moja lekarka twierdzi nawet, że lepiej podać przebadany słoiczek niż warzywa kupione "u Pani Stasi" bo nie wiadomo jakiego są pochodzenia.
Kolejna zaleta to zróżnicowanie smaków i produktów. Zawartość mięsa czy ryby w słoiczku to od 4-8%. Czy to niewiele? Zapraszam do dyskusji :)
Wada słoiczków - cena


NAPOJE

Co piją Wasze dzieci? I w jakim są wieku? Bardzo proszę o wypowiedzi.


Na koniec:

kisiele i galaretki to po prostu sztuczne barwniki i cukier

ale podaję przepis na domowy kisiel - trochę przy nim pracy za to tak pyszny, że czasami warto się pobawić

0,5kg mrożonych truskawek, 1,2l wody, 0,1kg mąki ziemniaczanej i 0,3kg cukru lub słodziku

0,3l wody zagotować, dodać owoce, po kilku minutach gotowania zmiksować, dodać cukier i ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 0,4l zimnej wody, wlać pooowoooli do gorącego wywaru i mieszać, niech chwilę pogulga sobie, ostudzić ;)))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz