Ceneo

Jagody Goji

Jagoda goji rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Porasta wzgórza i doliny Chin, Tybetu oraz Mongolii.  Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy!!!

Dlaczego?

Ponieważ zawierają:


- 18 aminokwasów,
- 8 polisacharydów,
- 6 monosacharydów,
- 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil,
- 11 podstawowych mikroelementów,
- 22 dietetyczne pierwiastki śladowe.



Dodatkowo: Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g - prawie 3 razy więcej niż w szpinaku), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawina (1.3mg/100g), Witamina C (148mg/100g)

Jak działa:


- przeciwutleniacz,
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się,
- przeciwzapalnie,
- obniża poziom cholesterolu (beta-sisterol),
- reguluje poziom cukrów we krwi,
- ma korzystny wpływ na układ immunologiczny (polisacharydy),
- wspomaga odchudzanie (kwas linolowy),
- Pomaga złagodzić objawy menopauzy i wiele innych...


....reguluje pracę żołądka, nawilża płuca, poprawia ostrość wzroku, oczyszcza wątrobę i poprawia pracę nerek. Przede wszystkim zwraca się uwagę, że regeneruje wątrobę i nerki nawet w stanach patologicznych.
Jagoda jest wyśmienitym antyoksydantem. Tabela poniżej przedstawia zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych dla wybranych owoców i warzyw według skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).






Antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory, choroby układu krążenia, choroby stawów. Podnoszą ogólną odporność organizmu oraz mają istotne znaczenie w profilaktyce zaburzeń czynności mózgu oraz chorobach Parkinsona i Alzheimera.

Należy wspomnieć, że suszone owoce goji mają mniejszą zawartość witaminy C. Z tego względu poleca się podawanie dzieciom soku z jagód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz