Ceneo

Zamiast czekolady - mączka chleba świętojańskiego - Karob

Karob to smaczna i zdrowa alternatywa zamiast kakao.

Pochodzi z drzewa, które rośnie na Bliskim Wschodzie i uprawiane jest od ponad 4000 lat. Słodkie i pożywne owoce chleba świętojańskiego to ciemnobrązowe 15-30 cm ziarna, które w procesie produkcji są suszone i mielone na drobny pył.

Chleb świętojański zawiera 8% białka, dużo naturalnego cukru (ok. 46%), witaminy grupy B, minerały - wapń, magnez, potas i pierwiastków śladowych - żelazo, mangan, chrom, miedź. Jeśli porównamy to z kakao, ma trzy razy więcej zawartości wapnia, jedna trzecia mniej kalorii i siedemnaście razy mniej tłuszczu!

Chleb świętojański jest bogatym źródłem pektyn błonnika, który pomaga w trawieniu i zatrzymuje biegunkę, nudności i wymioty. Zawiera również ligninę. Pektyny i lignina mają korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. 

Karob możemy dodać do jogurtu, pancaków, owsianki itd...

Dodatkowo zamieszczam trzy ciekawe przepisy z wykorzystaniem mączki świętojańskiej.

Budyń:

1 dojrzałe awokado, banan, miód albo syrop z agawy, sok z cytryny do smaku, szczypta soli,karob

Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i dosładzamy do smaku miodem, bananem lub syropem z agawy.  Gotowe do spożycia po zmiksowaniu.

Budyń z nasion chia:

1 szklanka mleka migdałowego (można też użyć mleko kokosowe, sojowe lub konopne (hemp), 3-4 łyżki nasion chia, miód lub syrop z agawy, Karob

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok 20 min. Budyń jest gotowy do spożycia w tej postaci, można go też zmiksować w blenderze.

Miksowanie  nasion chia nie  jest konieczne, bo w czasie moczenia stają się miękkie tworząc galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.

Kiedy chcemy zrobić większą  ilość budyniu wówczas na 3 szklanki mleka używamy ok. 3/4 do 1 szkalnki nasion chia. Możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.



Ciasto karobowe z żurawiną i orzechami laskowymi
Składniki na małą keksówkę:

1/2 szklanki i dwie łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki karobu
1 duży banan, dokładnie zmiksowany na puree
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka roślinnego
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki żurawiny
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. W misce mieszam mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia. W dużej szklance mieszam bananowe puree, olej i cukier na gładką masę, dodaję mleko i mieszam jeszcze raz.
Mokre składniki wlewam do suchych, mieszam aż do połączenia składników i dodaję żurawinę oraz orzechy. Dokładnie mieszam i przekładam do keksówki delikatnie posmarowanej olejem, wsuwam do piekarnika i piekę przez 30-35 minut. Studzę i jem popijając szklanką ryżowego mleka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz